close

Internationell inspiration bakom Lång-Parco på Vasagatan

Uppdragsgivare: Stockholms Stad
Landskapsarkitekt: Tyréns
Formgivare: Broberg & Ridderstråle

 

Vasagatan är en av Stockholms mest ikoniska gator med sträckning från LO-borgen ned till Tegelbacken, förbi gamla posthuset och centralstationen. Under många år har en upprustning pågått med målet att öka framkomligheten samt säkerhet och trivsel för dess besökare, framför allt cyklister och gångtrafikanter. Några av de gestaltningslösningar som bidrar till en mer välkomnande plats är bredare gång- och cykelbanor, plats för uteserveringar, sittplatser och träd och inte minst att taxiknytpunkten framför Centralen fått ny form, möblerad med möbelserien Arkipelag

Parco valdes på grund av dess stora möjlighet till variation och robusthet, den tål tuffa miljöer, men har samtidigt ett enkelt och elegant formspråk.

”Vi kikade på liknande parker och torg utomlands där det sällan blir kon­kurrens om sitt­platser trots stora flöden av människor och trafik och tänkte – så varför inte?”

Liselott Luhr, tidigare landskapsarkitekt Tyréns

Liselott Luhr, tidigare landskapsarkitekt på Tyréns, var ansvarig för Vasagatan och dess möblering. Bland annat föreskrev hon en specialtillverkad 13 meter lång version av den populära Parcosoffan.

”Eftersom Vasagatan fått så generösa gångbanor blev det möjligt att dra till med en riktigt lång soffa. Det passade platsen bra också eftersom det är en viktig entré till Citybanan intill. Vi kikade på liknande parker och torg utomlands där det sällan blir konkurrens om sittplatser trots stora flöden av människor och trafik och tänkte – så varför inte?” berättar hon.

Ja, varför inte? Stadsrummet används på andra sätt idag än för 30–40 år sedan och kräver både nya och kreativa lösningar. Vi är ute mer, vi möts i det offentliga rummet på helt andra sätt och även om vädret inte lockar att sitta ute året om finns det trots det behov för att ställa ner saker eller pausa kort. Det offentliga rummet har blivit riktningslöst, berättar Liselott, vilket ställer ökade krav på sittandet. På Vasagatan sitter man tryggt med skydd i ryggen och med uppsikt över staden och Centralstationen.

Parco valdes på grund av dess stora möjlighet till variation och robusthet, den tål tuffa miljöer, men har samtidigt ett enkelt och elegant formspråk. Möbelserien är numera även inskriven i Stockholms stads möbleringsprogram och står utöver långsoffan, vidare placerad längs hela Vasagatan.

”Jag uppskattar verkligen att samarbeta med lokala partners som Nola. När vi hörde av oss med idén om lång-Parco upplevde vi det som både enkelt och snabbt att få till denna speciallösning. Vi hade en bra dialog hela vägen och Nolas konstruktörer hjälpte till med tekniska utmaningar som markinfästning”, säger Liselott.

Nola har stor vana att samarbeta med arkitekter för att anpassa produkter till specifika platser, något de är unika med att erbjuda.

”Ingen plats är den andra lik. Vi, liksom arkitekter, värnar om både helhet såväl som detaljer. Vår uppgift är att tillsammans skapa platser och miljöer som förhöjer upplevelsen av vårt gemensamma stadsrum”, tillägger Agneta Stake, ansvarig för produktutveckling på Nola.