close

Kaskad — stolen med evigt liv

2021–09–08

 

Stolen Kaskad var något extraordinärt när den lanserades och än idag vänder den blickar till sig. I år fyller den tio år och vi pratar med stolens formgivare Björn Dahlström som levde med idén om Kaskad långt innan den såg dagens ljus hos Nola.

 

   — Egentligen är det otroligt att man kan sitta så skönt i en bur av trådar! skrattar Björn Dahlström när han tänker tillbaka på stolens tillkomst.

Industridesignern och formgivaren Björn Dahlström har en lång och framgångsrik historia tillsammans med Nola. Kaskad är flerfallet prisbelönad och har figurerat i många internationella utställningar och mediala sammanhang. Men vad gör egentligen en möbel framgångsrik och uppskattad över tid? Historien om Kaskad har sin start någonstans omkring 2006, i Björns skissbok.

Kaskad har genom åren tilldelats priserna Design S och Red Dot Design Award. 2021 firar stolen tio år.

   — Den här stolen började som ett personligt experiment jag höll på med innan den kom i produktion. Vissa idéer vill man testa och jobba med länge både i tanken och i praktiken innan man går till en tillverkare. I detta fall hade jag en idé om en trådmöbel, men det var inte självklart att det skulle gå att sitta bekvämt på en möbel som såg ut så här, berättar Björn.

Efter en tids arbete i egen studio tog Björn till slut med sig en modell av ”en ganska färdig stol” till Agneta Stake på Nola som genast tyckte om vad hon såg. Ergonomi och bekvämlighet blev viktiga aspekter i deras fortsatta diskussion och utveckling.
   — Vi tog kontakt med en modelltillverkare som hjälpte oss att göra en prototyp i trä, med lameller, så att vi kunde testa stolens ergonomi och sittkomfort, minns Agneta.

I möbelserien Kaskad finns en stol, en fåtölj och ett bord. En dyna finns även som tillval.

Kraften ligger i formen. Namnet Kaskad anspelar på linjerna som forsar likt ett vattenfall. Här formgivarens första 3D-printade modell.

En tidig prototyp där mellanrummen mellan de blivande trådarna testades genom att placera träskivor på olika avstånd.

Tack vare en ingående studie och mycket experimenterande med avståndet mellan lamellerna som fick representera trådar hittade Björn och Nolas team till slut hem. Det blev en fantastiskt bekväm stol som dessutom är stapelbar, vilket var en utmaning i sig att lösa utan att kompromissa med formen allt för mycket. Men allt handlade inte om att lösa det tekniska, lika viktigt för Björn var att få till ett unikt uttryck.

   — Jag hade bestämt mig för att skapa en tredimensionell skulptural form och genom det motarbeta eller frångå det hårda uttryck som metalltråd ofta kan ge. Jag ville snarare bygga in en mjukhet i linjerna, en flödande form, berättar han.

”Jag ville bygga in en mjukhet i linjerna, en flödande form.”

Björn Dahlström, formgivare

Björn Dahlström är en av samtidens mest uppskattade och erkända designers och har en lång historia tillsammans med Nola.

Stolen Kaskad har figurerat i flera internationella utställningar och mediala sammanhang, här en bild från utställningen "The Form of Success — Design as a Corporate Strategy” på Red Dot Design Museum i Xiamen, Kina.

På Nola är vi övertygade om att kvalitet och god design håller i längden. I detta fall syns det både i form av designpriser och ett långvarigt attraktionsvärde. Björn vill också påpeka att processen spelat en viktig roll, han berättar:

   — Ofta är det bråttom i produktutveckling. Det finns en tydlig brief och inte så mycket utrymme för reflektion, utan ett tydligt datum då produkten ska ut på marknaden. Så jobbar jag ofta, och inget sätt är sämre eller bättre än det ändra, men det är härligt när det finns utrymme för saker att ta tid. Att få leva med dem ett tag, att lägga undan och plocka fram igen. Det gjorde jag med Kaskad och jag tror det är en bidragande faktor till att den uppskattas än idag.

I samband med Kaskads tioårsjubileum har vi donerat ett stort parti stolar till Svenska Institutet i Paris för Swedish Design Movement 2021.  ●

I samband med stolens tioårsjubileum och Paris Design Week har Nola donerat ett stort antal stolar till Svenska Institutet i Paris där de blir ett bestående inslag.